2013. március 4., hétfő

Horgolt mobiltartó

Elindultak a horgolás mini tanfolyamok:-) 
Hogy a gyakorlás ne céltalan 'fonalfogyasztás' legyen csak, megosztok veletek néhány mintát. 

Lássunk egy nagyon egyszerűt, amit akár már az első alkalommal tanultak alapján el tudtok készíteni.


Egyszerű mobiltartó
Fonal: Catania ( kb. 10-12 g)
3-as horgolótű



1.13 láncszemből kezdősort készítünk.


2.Egy láncszem kimarad, a 2. láncszemtől egy-egy rövidpálcát öltünk minden szembe a sor végéig.

3.Ha a sor végére értünk, a munkát nem fordítjuk meg, hanem körben haladunk tovább: a kezdő láncszemsorunk másik oldalán is minden szembe egy-egy rövidpálca kerül. Így összesen egy 24 szemből álló, szélesebb csíkot kapunk.

4. Továbbra is körben haladunk, de a következő sortól kezdve minden láncszemnek csak a hátsó hurkába öltjük a rövidpálcákat. Pár sor után a munkánk elkezd hengeres alakot ölteni.

5.Kb. 25-26 sort horgolunk, mindig a láncszemek hátsó hurkába öltve. A rövidpálcának ez a változata, körben haladva, egy nagyon puha, bordás, rugalmas mintát eredményez. 
Az utolsó szemen áthúzzuk a fonalat, elvágjuk, kb. 8 cm-es fonalvéget hagyva, amit varrótű, vagy kisebb horgolótű segítségével a belső oldalon (azaz a munka visszáján) eldolgozunk.


A leírás klasszikus, kisebb telefonokhoz készült, egyenletes horgolást feltételezve. Ha kezdőként még kicsit szorosan horgolsz, kezdd a mintát eggyel több szemre. Természetesen a minta bármilyen méretű telefonhoz átalakítható, a kezdőszemek számán múlik minden. Ugyanezzel a mintával készülhet papír zsebkendő tartó is, fényképezőgép tartó, szemüvegtok...vagy amit szeretnél. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése